Rijtuigen, adel & royalty. Vanaf 1 juni presenteert Kasteel Middachten de nieuwe tentoonstelling ‘In volle vaart!’, over de rijke geschiedenis van rijtuigen en stallen op het landgoed.

Twaalf geheel gerestaureerde rijtuigen zijn te zien in het koetshuis dat, samen met de stallen en de tuigenkamer, het oudste en authentiek bewaard gebleven stalgebouw in Nederland vormt. Daarnaast is in de oranjerie van Middachten een fototentoonstelling te zien, met vergrote historische foto’s van rijtuigen en auto’s zoals die door de bewoners van het kasteel werden gebruikt. De tentoonstelling sluit een jarenlang restauratieproject af.

Vóór de introductie van de auto, eind 19de eeuw, maakten de bewoners van het kasteel (en hun hoge gasten) gebruik van rijtuigen, getrokken door paarden. De schitterende landauer, met op de deuren het familiewapen in blauw, wit en zilver, werd in 1865 vervaardigd door de (nog altijd bestaande!) Arnhemse firma Veth. Bij dit rijtuig kan het dak naar twee kanten worden neergeklapt. Marie Cornelie barones van Heeckeren van Wassenaer trouwde met Willem graaf Aldenburg Bentinck, eigenaar van Middachten. Hij was de Britse gezant in Berlijn, kocht verschillende rijtuigen bij de firma Hart’s in Londen en liet ze naar zijn landgoed verschepen. Deze rijtuigen zijn op Middachten bewaard gebleven en daarom zijn in de tentoonstelling nu bijzondere rijtuigen als een coupé (gesloten rijtuig), wagonette (rijtuig met passagiersbanken tegenover elkaar) en de Bath chair (genoemd naar de Engelse stad Bath) te zien.

Ook voor de jongere familieleden werden kleinere rijtuigen gekocht. Sophie (*1923) en Isabelle (*1925) gravinnen Aldenburg Bentinck kregen, toen zij nog jong waren, een tonneau (open rijtuig in ronde vorm) en ezelwagen cadeau en zij zullen wellicht ook van de arrenslee uit 1900 gebruik hebben gemaakt tijdens een ouderwetse winter met veel sneeuw.
Op de tentoonstelling zijn daarnaast zeldzame, historische livreien te zien die werden gedragen door de koetsiers: een winter- en zomer-tenue en één ‘demi-saison’. De stallen van Kasteel Middachten zijn één van de zeer weinige in Nederland die niet zijn verbouwd tot café, kantoor of shop, met dank aan Isabelle gravin Aldenburg Bentinck, een gepassioneerd amazone. Tot aan de laatste eeuwwisseling waren de stallen in gebruik voor haar paarden.

In de oranjerie van Middachten, in de winter in gebruik voor de opslag van de grote kuipen met historische sinaasappelbomen, zijn voor deze tentoonstelling zo’n 30 foto’s te zien uit de 19de en begin 20ste eeuw. De bezoeker kan daar onder meer historische beelden vinden van aanspanningen, waaronder de grote landauer waarin Keizer Wilhelm II van Duitsland, met zijn vrouw Keizerin Auguste Victoria, in 1909 op Middachten arriveerde. De aankomst van Koningin Emma en haar dochter Wilhelmina in 1895 voor een theevisite is eveneens op foto vastgelegd. Gerouwd werd er ook met rijtuig en paard. Dat is te zien op de foto’s van de lijkwagens van Caroline Mechtild gravin Aldenburg Bentinck (september 1912) en die van Willem graaf Aldenburg Bentinck (november 1912).

In volle vaart!
Rijtuigen uit de stallen van Kasteel Middachten
1 juni-29 september 2024
De oranjerie en het koetshuis zijn – tijdens het openingsseizoen (1 juni t/m 29 september) – van woensdag tot en met zondag open.
De tuigenkamer is alleen open wanneer het kasteel te bezoeken is. Klik hier voor openingstijden en verdere info.

Tuigen en rijtuigrestauraties voor Middachten vonden plaats op initiatief en onder begeleiding van de Stichting Hippomobiel Erfgoed.