De nationale collectie!

Een rijtuig is méér dan een ding van hout en ijzer, méér dan een ‘paardenkar’ van vroeger. Het is eerder een soort tijdmachine, die als je er goed naar kijkt alles vertelt over het leven van vóór de auto. Wie zich verdiept in het rijtuig maakt een reis door de economische, sociale en zelfs politieke ontwikkeling van ons land.
Het rijtuig vormde ooit de sleutel voor een sociaal leven en was het symbool voor status en welvaart. En het rijtuig niet alleen, maar ook de paarden die het trokken, het tuig dat zij droegen, de bedienden die er mee reden en hun kleding, het koetshuis, de tuigenkamer, dat alles was een bijzonder bezit.
Ook in ontwerp, vakmanschap en techniek is een zo’n oud rijtuig een hoogtepunt van weleer en nog altijd! De ambachten die nodig waren om een rijtuig te bouwen zijn zo goed als verdwenen. De materialen die er in zijn verwerkt zijn niet meer te krijgen. Uniek dus! En net zo bijzonder als het verhaal van de rijtuigen, zo is dat van de boerenwagens, de venterskarren en arrensleden.