De preventieve conserveringswijzer

De ‘preventieve conserveringswijzer’, een poster met nuttige tips voor rijtuigbezitters, is downloaden!
De poster is gemaakt door Iris van den Heuvel voor haar afstudeeronderzoek aan de Reinwardt Academie, naar aanleiding van de omstandigheden waarin musea en particulieren hun rijtuigen stallen. 
U kunt hem hier downloaden door te klikken op de link.
publicatie_irisvandenheuvel_goed

Te downloaden boeken

Oude en zeldzame boeken over rijtuigen en het aangespannen rijden hoeven niet duur te zijn, sterker nog, via deze website zijn ze gratis te downloaden. 

1. De nieuwste toevoeging aan deze ‘digitale boekenkast’ is een klassiek boekwerkje in het Nederlands: ‘Het van den bok rijden’ door Friedrich Hamelmann, 1873. De auteur was chef van de stoeterij van Prins Frederik der Nederlanden in het Duitse plaatsje Muskau (niet te verwarren met Moskou). Het boekje is grappig om te lezen – over hoe men vroeger dacht- en is desondanks nog een prima handleiding. De beschreven leidselvoering is wat anders dan bij het Achenbach-systeem: dit boekje dateert van vóór Benno von Achenbach zijn systeem op schrift stelde.
Download en print eventueel uit via deze link.

2. Catalogus van de Franse rijtuigfabriek Rétif et Fils. Met fraai ingekleurde ontwerptekeningen, 1902.
Klik hier voor de download 

3. Catalogus van de Franse rijtuigfabriek Kellner, met zwartwit tekeningetjes.
Klik hier voor de download

4. Cursus voor de rijtuigontwerper door Guillon.
Klik hier voor de download

5. ‘Dressage et Menage’, in het Frans, over het aangespannen rijden, door Cte. De Comminges, met leuke tekeningetjes door Crafty, 1897.
Klik hier voor de download

6. Het standaardwerk voor coaching, ‘A Manual of Coaching’, Engelstalig, door de Amerikaan Fairman Rogers, 1900.
Klik hier voor de download

7. ‘Driving for Pleasure’, Engelstalig, door de Amerikaan Francis T. Underhill, 1896.
Klik hier voor de download

8. ‘Manier om paarden wel te behandelen’ – Benjamin Catteau (1786)

Het allereerste Nederlandse ‘lesboek’ voor de koetsier, met daarin ‘alles behorende tot de rijkunst met paarden voor alle soort van rijtuigen’. Het boek van Catteau is glashelder om te lezen en de aanwijzingen gelden nog tot op de dag van vandaag. Bijvoorbeeld dat je voor het maken van een wending ‘geeft’ in plaats van trekt aan de leidsels. Hij geeft oplossingen voor het rijden met een span met verschil in temperament, legt uit over de schadelijke effecten en het nut van zweepgebruik, en wanneer het tijd is om de kinketting een stuk losser te doen. Catteau reed zijn paarden liefst op een simpel, zogenaamd bokkenbitje. Meer over dit boek lees je hier, in de categorie ‘verhalen’. 

Klik hier voor de download.

9. ‘l’Art de conduire et d’atteler’, door generaal Baron Faverot de Kerbrech, 1903. Een lijvig en kostbaar boek, en tegelijkertijd hét Franse standaardwerk over het aangespannen rijden. Voor ons relevant, omdat de ontwikkeling in de Nederlandse rijtuigbouw en -cultuur goeddeels voortkomt uit Frankrijk.   Klik hier voor de download.