Het depot van het Nationaal Rijtuigmuseum gaat op de schop. “In plaats van veredelde opslagruimtes zijn er straks volwaardige zalen waarin een nieuw verhaal centraal staat”, zegt het museum dat werkt aan een interactieve en moderne presentatie in het depot. De eerste werkzaamheden zijn al gestart, zoals afgelopen woensdag een test om de fraaie rijtuigen in een nieuw licht te zetten. Begin 2025 moet het project zijn  afgerond.

De nationale collectie van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord bestaat uit 245 rijtuigen, 70 sleden, vele miniaturen, tuigen en andere toebehoren. Deze schatkamer ondergaat het komende jaar onder leiding van professionele tentoonstellingsmakers een metamorfose tot toegankelijke zalen. Wim Wieringa, al jarenlang gids in het museum: “Tijdens onze rondleidingen zijn mensen vaak verbaasd over de bijzondere verhalen. Niet alleen over de rijtuigen zelf – ‘wat zijn het er veel en wat een ingenieus vakwerk!’ -, maar ook over hun gebruikers. Straks kunnen we ook andere informatie vertellen over onze collectie, meer achtergrond geven.” Geert Pruiksma, directeur van het museum, vult aan: “We willen bezoekers raken en vanuit dit perspectief laten nadenken over actuele onderwerpen. Met onze gastheren en -dames natuurlijk, maar straks ook met indrukwekkend grote foto’s en film, doe-stations, digital storytelling en spellen, rondom onze (kunst)objecten en andere museale schatten.” Zo denkt het museum er aan om een rijtuig tot de kleinste onderdelen uit elkaar te halen en te laten zweven in de lucht, een zogenaamd exploded view, waardoor bezoekers een indruk krijgen van de complexiteit van zo’n ‘simpele’ wagen.
Het depot ligt nu nog een beetje verstopt op het museumterrein in het Groningse Leek, maar zal toegankelijker en zichtbaarder worden. Al met al werkt het museum aan een totale make-over van haar identiteit om de verhalen van Nienoord nog beter te kunnen vertellen. “De nieuwe inrichting zuigt bezoekers straks mee in de wondere wereld van het hippomobiel erfgoed”, is de overtuiging van Pruiksma en zijn team.

Museum Nienoord Vernieuwt! wordt mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van: Provincie Groningen, Gemeente Westerkwartier, Scholten Kammingafonds, VSBfonds, Stichting K.P. Boon, Mondriaanfonds, Cultuurfonds, Gravin Van Bylandt Stichting, Emmaplein Foundation, Stichting Dijk-Weering Fonds, Rabobank, Stichting Steunfonds Rotary Club Roden-Leek, SOB Leek, Stichting Beringer Hazewinkel en enkele anonieme donateurs.