Goed nieuws over het levende hippomobiel erfgoed. Er komt een heus Fries Paardenmuseum, want daar ontbrak het nog aan. Het Friese paard met zijn fluweelzwarte vacht en golvende manen zette de provincie al in de 17e en 18e eeuw op de kaart als chique trekpaard van koninklijke karossen en als harddraver voor de sjees. En nog is de ‘Frisian’ ongekend populair met tienduizenden liefhebbers over de gehele wereld. Vandaar dat het Fries Landbouwmuseum afgelopen week groen licht kreeg van de gemeente Leeuwarden voor het inrichten van een “Een museale beleving onder de naam ‘De Wereld van het Friese Paard’: van boerenpaard tot filmster.”

Het Fries Landbouwmuseum, ten zuiden van Leeuwarden, heeft al een blikvanger in de bestaande expositie, namelijk de opgezette hengst Keje fan ‘e Kilewier in combinatie met de Gouden Sjees. Maar Keje en zijn rasgenoten gaan nog meer aandacht krijgen in een eigen gedeelte van het museum. “Een plek waar de bezoeker ondergedompeld wordt in de wereld van dit fantastische dier”, zegt Henk Dijkstra, de oud-directeur van het museum die nu als projectleider de kar trekt. “De bezoeker ervaart er de aspecten van het ‘Frysk Hynder’, the Royal Frisian, het zwarte goud. Het wordt een attractie die een brede doelgroep zal vermaken, waarbij de veelzijdigheid van het paard centraal staat. De rol die het paard heeft gespeeld en nog steeds speelt in het leven van mensen, in de sport, traditie en cultuur, zelfs in theater en film komen aan bod.”
Dit plan is onderdeel van een groter uitbreidingsplan dat het museum in 2025, bij de viering van het 100-jarig bestaan, gerealiseerd wil hebben.