Na 68 jaar kreeg het Nationaal Rijtuigmuseum op de tweede vrijdag van april deze omnibus (Vanden Plas Antwerpen) geschonken van de bruikleengever. 

Al vanaf de oprichting van het Nationaal Rijtuigmuseum in 1958 kreeg de grote private of coach omnibus een bijzonder plekje. Het was een belangrijk rijtuig. Maar hij stond in het museum als bruikleen van de familie Mellema, tot afgelopen vrijdag toen Harry Oldenziel (rechts op de foto, hij schudt de hand van conservator Jan Zijlstra) het topstuk schonk aan het museum.

De 88-jarige Oldenziel zag de paarden nog meewerken in het akkerbouwbedrijf van zijn schoonvader Derk Jans Mellema in Reiderwolderpolder. Maar Oldenziel en zijn zoon, de huidige generatie op het bedrijf, hebben meer met techniek, dan met paarden. Vandaar dat ze de omnibus beter, zeker nu de jaren gaan vorderen, op zijn plaats vinden in eigendom van het museum, niet als ‘groot ding dat ergens in de weg staat’, maar als een stuk familiegeschiedenis dat voor de toekomst is veiliggesteld en waarvan ook anderen mogen genieten. Lees hier meer over de omnibus of lees hier alles over de Mellema’s.