In april is het veldwerk gestart van het koetshuizenonderzoek, officieel onder de vlag van de Stichting Koetshuizen, Stallen en Garages, om een gedetailleerder beeld te krijgen van deze gebouwen op Nederlandse buitenplaatsen. Er zijn al opmetingen gedaan en schetsen gemaakt op onder meer Heeze, Twickel, Middachten en Rozendaal. Op de lijst van nog te bezoeken koetshuizen staat dat van de Braziliaanse ambassade.

Tijdens het onderzoek komen bijzondere pareltjes boven water. Zo staat achter Villa Ruys, tegenwoordig de Braziliaanse ambassade, aan de Paauwlaan 6 in Wassenaar een koetshuis dat nog vrijwel niet is veranderd. Ook aan de binnenkant: niet alleen springen de smaragdgroene tegels en prachtige lambrisering in de stallen er gelijk in het oog, ook de voerbakken, haverkist en stortkokers voor het hooi zijn nog zoals ze in de periode 1914-1916 zijn ontworpen door architect L.J. Zaaijer. Hij ontwierp het in opdracht van Ruys (1873-1952), directeur van de scheepvaartmaatschappij Rotterdamsche Lloyds.

‘Koetshuis’ is in dit geval een term die de lading niet dekt, omdat het een multifunctioneel gebouw is dat onderdak bood aan de koetsier-chauffeur, paarden, rijtuigen en auto’s. In alles is te zien dat het dateert uit de periode waarin het automobiel naast het rijtuig kwam te staan. Links van het feitelijke koetshuis zijn vier royale paardenboxen met twee ventilatiekappen op het dak, rechts is de garage met smeerput.

De dienstwoning boven het koetshuis, die nu in gebruik is als appartement, heeft een keuken betegelt met ‘witjes’ en in de schouw zijn Delfts blauwe tegels verwerkt. Met dergelijke details is het koetshuis is, net als de villa zelf, een karakteristiek voorbeeld in Nieuw Historiserende stijl, geïnspireerd op het Hollands-Classicisme. Aan de andere kant heeft het gebouw aan de buitenzijde nog veel weg van de Engelse landhuisstijl.

Vanwege de gaafheid en de bijzondere bouwstijl is dit koetshuis opgenomen in het lopende onderzoek, en uiteindelijk terug te vinden in het boek dat na afloop bij uitgeverij Waanders gaat verschijnen (gepland 2023).