In het koetshuis van kasteel Keukenhof -u weet wel, waar in het voorjaar al die bollen bloeien- is te zien hoe de schotten tussen de paardenstands zijn opgehangen aan de nokbalk van het gebouw.
Die schotten zweven dus boven de grond. De reden: hygiëne en duurzaamheid, want urine tast hout aan. Het is een ontdekking die het team van het lopende koetshuisonderzoek deed. “We hebben deze ophanging ook gezien in de stallen van kasteel Laag-Keppel, en nu weten we dat de restauratie van de stallen van kasteel Rosendael verkeerd is gedaan: ook hier hingen de schotten aan stalen ‘kabels’, maar ze zijn nu onderaan vastgezet in beton. Simpel, de restaurators wisten het niet. We zien dus hoe nuttig het is dat er onderzoek gebeurd”, zegt onderzoeker Claas Conijn.
Het koetshuis van de Keukenhof is overigens in 1857 gebouwd en de bouwtekeningen zijn nog aanwezig. Het rijtuigengedeelte is herbestemd als feestzaal en de tuigenkamer als keuken, maar de paardenstallen zijn nog in originele staat.
Het onderzoek van de Stichting Koetshuizen, Stallen en Garages (SKSG) komt voort uit een samenwerking tussen de Nederlandse Kastelen Stichting en de Stichting Hippomobiel Erfgoed. Einddoel is, naast het opstellen van een uitgebreid onderzoeksrapport en inventariseren van koetshuizen op de Nederlandse buitenplaatsen, de publicatie van een 272 pagina’s tellend boek, dat in de loop van 2023 verschijnt bij uitgeverij Waanders in Zwolle.