Diana, godin van de jacht en boegbeeld van de arrenslede van Slot Zuylen, is haar boog verloren ergens in de afgelopen eeuw. En een godin die wel pijlen heeft maar geen boog is geen gezicht. Vandaar dat gezocht is naar een geschikt voorbeeld om een boog te reproduceren.

Net als de rest van het beeld uit hout snijden, net als de rest van het beeld, zou een optie zijn, maar een houten boog breekt zo weer af. Een vergelijkbare Dianaslede in het Nationaal Rijtuigmuseum heeft een metalen exemplaar en die dient als voorbeeld. In het restauratie-centrum is een houten voorbeeld gesneden en die dient voor het maken van een gietmal. Een nieuwe boog wordt gegoten, gelakt en verguld.

Andere hoofdbrekens bij de slede zijn een ontbrekend kussen. “Voor het kussen van de slee zoeken we inmiddels in Duitsland en Frankrijk… hoop dat we wat vinden”, zegt restaurator Maria Stolk. Ook een vloerkleed ontbreekt. De meeste arrensleden in het Rijtuigmuseum hebben een tapijtkleedje uit de vijftiger jaren, maar de meest authentieke keuze is astrakan, een lamsvelletje.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Hendrik Muller Vaderlands FondsMondriaan FondsPrins Bernhard Cultuurfonds, Ridderlijke Duitse Orde Balije van UtrechtStichting DioraphteStichting ZabawasRidderschap van UtrechtStichting Bonhomme TielensElise Mathilde FondsStichting KF Hein fonds. De begeleiding is in handen van de Stichting Hippomobiel Erfgoed.