‘Van Remedien tegen de siekte onder de paarden en hoornbeesten tot Veterinary dermo-cosmetic’ is de titel van een boek dat dierenarts Erik Jan Tjalsma samenstelde aan de hand van 130 boeken uit zijn boekenkast. Hij noemt het een ‘reis door de geschiedenis van de diergeneeskunde en de rijkunst’.

De cover en de titel van het boek zijn misschien een tikje saai, maar dat doet geen recht aan de inhoud. Het is een echt boekenboek, door de opmaak en het beeld is het heerlijk om doorheen te bladeren, af en toe afgeleid om een tekst te lezen of geïntrigeerd om te weten waar het over gaat. Wat Tjalsma doet is de lezer op de meest toegankelijke manier rondleiden door zijn bibliotheek en laat je kennismaken met andere boeken die mooi zijn om te zien en waardevol om te kennen en uiteindelijk ook te gaan lezen; boeken die menigeen anders voor stoffig verslijt maar een echte bron van kennis zijn. Alles is al geschreven, je moet alleen weten waar het staat. Google is leuk en handig, maar een boek als dat van Tjalsma prikkelt om meer te willen weten. Over de geneeskunde van paarden dus, en over rijden en mennen.

Erik Jan Tjalsma raakte geïnteresseerd in de geschiedenis van de diergeneeskunde door de veterinaire boeken van zijn grootvader, veearts Luite Piet de Vries. In 2007 volgde Erik Jan als enige dierenarts het Mastertraject medische geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was in 2014 mede-redacteur van de Canon van de Diergeneeskunde in Nederland. Hij schreef tientallen artikelen op veterinair (historisch gebied) en rijdt recreatief met zijn Friese merrie Teske onder het zadel en aangespannen. En hij verzamelt dus boeken die er toe doen.

125 pagina’s, € 34,95 en te bestellen bij de boekhandel of bijvoorbeeld Media Boekservice (klik hier).