Het is net een pantervel. Door het craquelé op de wielen van de napoleon van Kasteel De Haar is een vlekkenpatroon ontstaan. De vlekken tekenen af in het geel vanwege een oudere rode verflaag. Toch brengt restauratiebedrijf Stolk het rijtuig niet terug in de rode kleur. Het enige dat nu gebeurt is reinigen met wattenstaafjes en de kale plekjes reversibel invullen.

Dit is de laatste fase van deze restauratie, nadat het rijtuig technisch in orde is gebracht, de stoffering gereinigd, aangevuld en de kap geheel is vernieuwd.
Het rijtuig is gemerkt ‘Ingenhoes De Bilt’ en dat is het visitekaartje van de NV Biltsche Rijtuigfabriek, waarvan Stephanie Baronesse van Zuylen Nijevelt bij de oprichting in 1899 een aandeel kocht, net als de familie Van Boetzelaer, burgemeester van Woudenberg De Beaufort, jonkheer Louis van Loon, Baron van Hardenbroek; allen klanten van de fabriek. De napoleon was daarom aannemelijk haar rijtuig en de vormgeving, tussen art nouveau en art deco in, klopt met een datering na 1900.
Katrien Timmer, conservator van De Haar, legt uit waarom dit rijtuig op het kasteel terecht is gekomen: “Stephanie was een zuster van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt. Zij waren heel close. Stephanie was vaak op De Haar en had enige tijd een huis in het dorpje Haarzuilens.” Mogelijk is het vroegere rood de keuze van Stephanie geweest, maar er is archiefonderzoek voor nodig om te ontdekken waarom later voor geel is gekozen.

De vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel De Haar. Dit project is mede mogelijk gemaakt door VZW Pater David, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Bonhomme Tielens, VSB Fonds, Mondriaan Fonds en Stichting kasteel de Haar. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

Lees hier de vorige update ‘Hoe de hemel tot stand kwam’ over de napoleon.