Bij tuigenmakerij Van Rijs in Zevenhuizen werken ze ‘horizontaal’ aan het vierspan- en het tweespantuig van Kasteel Middachten die er ter restauratie zijn, dat wil zeggen alle leidsels in één keer, daarna alle oogkleppen, schoftjes enzovoort. Er dus nog niet een compleet tuig af.

“Verzilverd, wat dacht je anders”, reageert projectleider Nicolaas Conijn met een glimlach op een vraag over de wapentjes die zijn bijgegoten. Praat hem niet van nikkel of een legering, want het beslag van een dergelijk tuig is echt verzilverd. Conijn legt uit dat op bijvoorbeeld de oogkleppen het familiewapen van Aldenburg Bentinck is aangebracht, met daarboven een gesloten rijksgraven-kroon: “Dat is een teken van de anciënniteit van de familie, ze staan daarmee hoog in aanzien.”
Voor de tuigen zijn geheel nieuwe leidsels gesneden, want een oude leidsel is behoudens de gesp niet bijzonder, maar wel levensgevaarlijk om nog te gebruiken. Wat beslist wel bewaard blijft aan de tuigen is het vroegere lakleder, inmiddels volledig craquelé. Het verschil met hoe het vroeger was is te zien aan een paar zogenaamde ‘lepels’ die nieuw zijn gemaakt met spiegelglad, hoogglanzend lakleer. Het tijdschema voor dit kleine project is niet al te strak, want ambachtelijk werk heeft de tijd nodig.

      

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Frans Mortelmans Stichting, Ludovica, RDO Balije van Utrecht en Kasteel Middachten. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.