Met grote trots presenteren Kasteel de Haar en de Stichting Hippomobiel Erfgoed het vierde juweeltje van Kasteel de Haar dat uit het restauratieatelier komt: de napoleon is met de grootste zorg geconserveerd. En al kan de geplande presentatie later deze maand niet doorgaan, het rijtuig is gereed om bij een unieke gelegenheid een keertje te gaan gebruiken. In de afgelopen dagen heeft Jean-Louis Stolk van Restauratiecentrum Stolk in Balkbrug de lampen fijntjes in orde gemaakt en gisteren was het eventjes droog om hem buiten in volle glorie op de foto te zetten.

Een napoleon phaeton, kortweg napoleon, is een sportief rijtuig vernoemd naar de in ons land geliefde jongste broer van die kleine keizer, namelijk koning Lodewijk Napoleon. De napoleon van Kasteel de Haar is gebouwd tussen 1900 en 1910 door de firma Ingenhoes in De Bilt, een fabriek waar Stephanie baronesse van Zuylen Nijevelt aandelen in had. “Zij was een zuster van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt. Ze waren heel close. Stephanie was vaak op De Haar en had enige tijd een huis in het dorpje Haarzuilens”, legt conservatrice van De Haar, Katrien Timmers, de puzzelstukjes aan elkaar. De napoleon is dus hoogstwaarschijnlijk van die zus geweest. Het bijzondere van dit exemplaar is de wat hoekige modellering in de art-deco-stijl. Wanneer die stijl in zwang komt is het rijtuig al op zijn retour, ingehaald door de auto, en dat verklaart waarom de meeste rijtuigen ‘art nouveau’ zijn en slechts een sporadische kenmerken heeft van art deco.

De vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel De Haar. Dit project is mede mogelijk gemaakt door VZW Pater David, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Bonhomme Tielens, VSB Fonds, Mondriaan Fonds en Stichting kasteel de Haar. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.