Goed bericht uit de provincie Groningen, waar Gedeputeerde Staten een subsidie van € 150.000,- verleent aan het nationaal rijtuigmuseum om het depot toegankelijker te maken voor het publiek. Om dat te bereiken is meer nodig dan een paar extra wandspotjes of het plaatsen van routepijlen. Geert Pruiksma, de directeur van het museum is ambitieus: “We willen onze opslag optillen tot schatkamer. Een interactief en oogstrelend bezoekerscentrum, waar het dode materiaal tot leven komt. Ook willen we een interactie met de werkplaats die in het depot is gehuisvest. Bezoekers mogen mee gaan kijken in onze keuken.”

Pruiksma ziet grote beeldschermen voor zich en opstellingen die de rijtuigen in betere context plaatsen. De bezoekers krijgen nu al op gezette tijden een rondleiding door het depotgebouw en ervaren dat als bijzonder. “Er is niets leukers dan kijken, waar je anders niet mag komen.” Dat bijzondere zal er niet vanaf gaan, want terwijl op de benedenverdieping van het depot ruimte gaat ontstaan voor afwisselende, thematische opstellingen, grote beeldschermen en interactieve techniek, blijven op de bovenverdieping de rijtuigen nog dicht op elkaar staan om een depotgevoel te behouden.
De subsidie van de provincie is voor Pruiksma het begin: “Het totale project is op anderhalf miljoen euro begroot, om alle wensen uit te laten komen. Maar we pakken het in fasen aan, omdat ook het geld in stappen binnenkomt. Door andere fondsen is al geld gereserveerd en daarmee heb ik er alle vertrouwen in dat dit lukt. In ieder geval mogen we aan de slag en ik verwacht dat de bezoekers eind volgend jaar het eerste resultaat gaan zien, alhoewel door corona nu natuurlijk alles anders loopt dan gepland.”