Deze deftige aanspanning kwam afgelopen zaterdag voor een bijzondere gelegenheid op de weg. Het hele ensemble is oud en altijd in dezelfde familie gebleven. En het is uniek om dat ‘levend’ te houden.

Landauer en tuigen zijn voorzien van de grafelijke wapen van de familie Van Aldenburg Bentinck. De heraldiek komt ook terug in de kleuren van het rijtuig en het livrei: blauw met witte bies. Bijzonder om te zien is het verschil in livrei tussen de koetsier en de lakei of huisknecht (dus geen ‘groom’ of palfrenier). Het rijtuig is origineel op twee manieren uit te brengen: met vierspan à la Daumont, waarbij de bok is verwijderd en achterop een knechtenbank -voor twee lakeien- is gemonteerd. Of met tweespan vanaf de bok, en zonder knechtenbank. In dat laatste geval zitten koetsier en lakei naast elkaar op de bok.

Op de portieren van de landauer is het wapen aangebracht met de kwartieren van Aldenburg Bentinck en zu Waldeck Pyrmont. Het tuig is gemaakt door Bouman aan de Denneweg in ‘s-Gravenhage.

Een klein project onder begeleiding van de Stichting Hippomobiel Erfgoed. Mede mogelijk gemaakt door de bekwame koetsier Bart Klaassen en de fraaie paarden van Gerard Engbers.