Het Mondriaan Fonds heeft deze week positief beslist om een bijdrage te leveren aan de restauratie van de Napoleon Phaeton van Kasteel de Haar. De keuze voor dit luxe sportrijtuig is gemaakt omdat het van Nederlands fabricaat (Ingenhoes, De Bilt) is en uniek van model. Ook binnen de collectie van De Haar is het een pareltje. Daarom is het des te belangrijker om als erfgoed te bewaren. Maar de oude gele verf is nodig aan conservering toe.

Wat bij de beslissing van het Mondriaan Fonds een belangrijke rol speelt is niet alleen het bewaren van het erfgoed, maar ook het levend houden van de ambachten van de ‘rijtuigfabrikant’. Bij de restauratie komen namelijk tal van technieken kijken op de vakgebieden van verf, leer, hout, wielen, stoffering, smidswerk en de wapenschilder. “Cruciaal om die kennis te bewaren”, zegt ook drs. Anetta de Jong, directeur van Kasteel de Haar, “De spoeling is héél dun als het gaat om vakmensen die weten hoe ze met monumentale objecten om moeten gaan. In de afgelopen tien jaar zijn we druk geweest met restauraties in en buiten het kasteel en dan merk je hoe bar weinig kennis en ervaring er nog is voor bijvoorbeeld iets als het conserveren en herstellen van kwetsbare gordijnen en wanddecoraties. Bij rijtuigen is dat niet anders. Daar moet beslist meer aandacht voor zijn.”
Met de toezegging van het Mondriaan Fonds en een extra bijdrage van VZW Pater David is het rijtuigproject nu uitgebreid van drie naar vier rijtuigen. Daarvan is de eerste -de jachtbreak- inmiddels klaar en door het publiek te bewonderen in het stallencomplex van het kasteel in Haarzuilens. Bezoekers zien het gelijk als ze een kaartje voor het kasteel kopen. “Ik merk nu al hoe leuk dat is!”, klinkt een enthousiaste De Jong, “Het is niet eens het meest spectaculaire rijtuig van De Haar en toch trekken de bezoekers er gelijk naar toe. Die rijtuigen maken het echt compleet hier, ze horen bij het verhaal.”

De vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel De Haar. Dit project is mede mogelijk gemaakt VZW Pater David, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Stichting Bonhomme Tielens, Mondriaan Fonds en Stichting kasteel de Haar.

De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.