Edmond Franquinet op de bok van zijn Phaeton – een luxueus sportrijtuig. De Maastrichtenaar Marie Hubert Edmond Franquinet (1858 – 1938) is firmant in de graanhandel en meelfabriek De Maasmolen te Maastricht die hij erfde van zijn moeder.

Het is dan de oudste meelfabriek van ons land. Edmond heeft niet te klagen. Bij de meelfabriek fokt hij jachthonden die van pas komen bij het ene tijdverdrijf van een heer, de jacht. En bij zijn woonhuis naast het Reparatricenklooster aan de Kapoenstraat, staat een span goede koetspaarden, waarmee Edmond zelf graag een rondje rijdt. De tuin in het hartje van Maastricht is groot genoeg om met een span in rond te draaien. Hij is lid van de Cercle Équestre, een hippische club die -niet vreemd in die tijd- een militaire achtergrond had, en ter gelegenheid van het bezoek van de Koninginnen Emma en Wilhemina in 1895 een groot concours hippique organiseert.
Maken rijke mensen zich tegenwoordig druk als hun naam opduikt in de Quote 500, vroeger publiceerde de staat netjes ieder jaar een lijst van ‘hoogstaangeslagenen’ en wist iedereen precies wie wat te besteden had. ‘Onze’ Edmond schommelde vanaf 1888 ieder jaar ergens tussen plaats 40 en 50 als grootverdiener in het Hertogdom Limburg.


In de tuin van het woonhuis.

Vierde van rechts: Franquinet als lid van Cercle Équestre, op binnenplaats van de HBS.

De familie Franquinet.

Foto’s Regionaal Historisch Centrum Limburg