Het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek krijgt véél kennis in huis over Friese arrensleden. Dat is dankzij de overdracht van het archief van de Stichting Behoud Arresleden.

Die stichting inventariseerde zo’n dertig jaar geleden wat er in de provincie Friesland aan arrensleden was. Daarbij zijn 313 sleden opgemeten en vastgelegd, waaronder 241 tikkers, 14 sjeesarren en 11 Amelander sleden. Er is in 1991 een boekje over verschenen, maar daarna is het materiaal dat dit project opleverde gaandeweg in een stoffige lade verdwenen. Zonde, dacht ook de stichting die het beheerde.
Conservator Jan Zijlstra van het Nationaal Rijtuigmuseum is blij dat de rapporten en foto’s in dit archief naar het museum komen: “We vinden het belangrijk om te bewaren voor volgende generaties, maar het is ook handig om advies te geven aan bijvoorbeeld iemand die zo’n slede koopt of wie zijn slede met een andere wil vergelijken. Hier hoort het thuis, hier kan iedereen het vinden. Het versterkt ons als het kenniscentrum van ‘hippomobiel erfgoed’ in Nederland.”