Op een oude foto zitten mejuffrouw Adelheid (Adele) Tachard en haar toekomstige zwager Ernst van Loon in een tweewielige dog-cart voor huis Hydepark, Doorn, in 1888. Waarschijnlijk maakten ze een prettig ritje over de lanen en paden van het landgoed. Bovenstaande foto is van het Rijksmuseum Amsterdam. Fotograaf Henry Pauw van Wieldrecht tijdens op bezoek bij de van Loons.

Een jaar later traden Adele en Louis van Loon in het huwelijk. Louis kreeg van zijn ouders een deel van het landgoed, wat hij omdoopte tot La Forêt en waar hij vanaf 1890 een flinke villa liet bouwen. Louis pakte groots uit met een schitterende stal voor 22 paarden en een royaal koetshuis, op en top ingericht naar Engels voorbeeld.
In dat koetshuis stond als meest exclusieve sportrijtuig een private coach, bedoeld om met de familie ritjes door het park te maken. En dat gebeurde ook. Louis had daarbij de leidsels van het vierspan in handen.
Dat Louis gecharmeerd was van ‘coaching’, een typisch Engelse hobby, blijkt uit meer dan de foto’s, want het koetshuis hing vol met prenten van Engelse postkoetsen. Er was een Engelse ‘coach horn’, de toeter die op zo’n rijtuig thuishoort en kniedekens voor op de coach. Al die attributen staan namelijk op de lijst van de verkoping van de ‘Eerste Klas Stalinventaris’ in 1923. Stalhouder Schoonhoven uit Utrecht kocht de coaching-spullen en misschien had deze al voor de verkoping het feitelijke rijtuig gekocht, want die komt namelijk in geen enkele lijst voor.
Onder de sportrijtuigen op de verkoping waren een jachtwagen (fl. 350,-, verkocht aan jhr. Sminia), een kleine break met rood onderstel voor fl. 175, de Stanhope Phaeton (fl. 150,-) en een ‘groote break de promenade’ die voor fl. 450,- niet werd gegund. Bij een soortgelijke verkoping in 1925 staat wederom een break (voor twee of vier paarden) op de lijst, helaas zonder de vermelding van een verkoopresultaat.

Deel 2 vind je hier.

Meer lezen over de familie van Loon? Klik op deze link. 

Beelden: Nationaal Rijtuigmuseum in Leek, Rijkmuseum Amsterdam

Jonkheer Louis van Loon, op La Forêt in Doorn. Beeld: Nationaal Rijtuig- Museum Nienoord

Coach van Van Loon in het koetshuis. Beeld: Museum Van Loon