Vooralsnog blijft het kwik deze week boven het vriespunt hangen. Maar wie weet. De winter kan nog toeslaan, net als op deze foto uit de jaren twintig op de kruising van de Keizersgracht en de Reguliersgracht in Amsterdam. Jonkheer Hendrik van Loon en koetsier Verbaarschot staan achterop de slee, met daarin de jonge Freules Yvonne en Machteld van Loon.

Maar weer of geen weer, dezelfde slee die toen over de besneeuwde grachten gleed is vanaf dinsdag 16 januari te bewonderen in het koetshuis van Museum van Loon.

Deze slee -een zogenaamde ‘cutter’- is ooit uit Amerika geïmporteerd door rijtuigbouwer Schutter & Van Bakel in Amsterdam. Waarschijnlijk heeft deze importeur er een stel tegelijk in de vorm van bouwpakketjes per schip laten komen, want er is minstens nog zo’n zelfde Amerikaanse cutter bewaard gebleven met het metalen naamplaatje ‘Schutter & Van Bakel’ achter op de rugleuning. Typisch Amerikaans is het ultralichte en gestroomlijnde model van zo’n slee, totaal anders dan de traditionele Hollandse arrentikkers met het houterige voorkomen van een kakstoel.

De slee van Jonkheer van Loon maakt normaal gesproken deel uit van de collectie van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek en zal daar ook na de expositie in Amsterdam veilig in het depot terugkeren.