Tegenover museum De Fundatie in Zwolle is het werk van kunstenaar, popartiest Herman Brood te zien in een gebouw waarvan de fundering uit 1444 stamt. Een paardenliefhebber ziet aan de gevel van het karakteristieke pand gelijk iets opvallends, namelijk drie paardenhoofden. Die dateren van voor 1900 toen hier stalhouderij H. Bosch was gevestigd.

Over dat paardenverleden is hier en daar nog iets te vinden, zoals een briefkaart uit 1903 waarin Bosch aan de directeur van het postkantoor in Hoogeveen vraagt wanneer de kleren van de postiljon klaar zijn. Het komt blijkbaar goed uit dat die kleren nog niet af waren, want Bosch is ook nog niet ‘klaar’ met de postiljon. Bosch draagt dan zorg voor het postvervoer vanuit Drenthe naar het station in Zwolle. Uit een latere verkooplijst is op te maken dat hij drie postwagens en twee postkarren had.
Maar Bosch heeft meer vaste klussen. Zo adverteert de wasserij Molenbeek uit Heerde van in ieder geval van 1902 tot 1908 dat de dames van Zwolle op maandag hun was kunnen brengen en ophalen bij de stalhouderij aan de Blijmarkt.

Luxe rijtuigen zijn er echter ook. Op gummibanden zelfs. Er zijn in ieder geval een victoria, een coupé, een vigilante en een omnibus voor totaal dertig personen. In de tuigenkamer hangt een gareeltuig voor vierspan. Misschien is dat wel gebruikt om in opdracht van Derk Buisman achter de optocht in Zwartsluis aan te rijden in 1898. Buisman, bekend van zijn gebrande suiker als smaakversterker voor in de koffie, krijgt namelijk na afloop een voor die tijd gepeperde rekening van 12,10 gulden. Het vierspantuig komt ook van de muur als studenten een lange break en twee kleinere brikken huren voor een eindexamenfeestje.
Op een foto is te zien hoe fietsers en een aanspanning door het water ploeteren als de IJssel buiten zijn oevers is getreden en tot over de drempel van de stalhouderij stroomt. Dat water is vast niet erg bevorderlijk voor de wielen van de vigilante die voor de deur staat.
Stalhouder H. Bosch overlijdt in 1910 en vanaf dat moment neemt J. van Riel ‘die sedert jaren in de zaak werkzaam is’ het over. Dat duurt tot 1925 wanneer concurrent Diepenheim de oude firma opheft en verder gaat onder de naam Diepenheim’s stalhouderij vh fa H. Bosch. Uit die tijd is er een foto van een rouw- of trouwstoet van drie landauers met op de achtergrond de Zwolse Sassenpoort.

In 1938 valt het doek voor het bedrijf dat dan toe een belangrijk deel van het transport met paard-en-wagen in en rond Zwolle verzorgde.

Beeld: Historisch Centrum Overijssel

Foto boven: Eindexamenfeestje van Gymnasium Celeanum. 

Het pand met de drie paardenhoofden, vroeger stalhouderij, nu Herman Brood Experience.

Herkenningsteken aan de Blijmarkt in Zwolle.

Gepeperde rekening voor Buisman, de bekende fabrikant van smaakversterker in de koffie, uit Zwartsluis.

Wanneer komt het postiljonsuniform, vraagt Bosch aan de directeur van het postkantoor in Hoogeveen.

Het water klotst over de drempels van de stalhouderij als de IJssel buiten haar oevers treedt. Man en paard ploeteren door het water. Beeld: Historisch Centrum Overijssel

Drie landauers met op de achtergrond de Zwolse Sassenpoort. Beeld: Historisch Centrum Overijssel