Gerard Engbers is een held als het gaat om redden van boerengerij. Zo heeft hij zich ontfermd over een Drentse boerenwagen uit 1821.

De blauwe wagen was in 1955 aangekocht door het Drents museum op een boeldag, van A. Emmens uit Norg. Maar ondanks de verzekerde waarde van 1.000,- was er niemand die zich echt om de wagen bekommerde en stond hij buiten weg te rotten. Gerard mocht hem overnemen, want het museum wilde dit object wel ‘ontzamelen’ zoals dat heet. “De wagen is alleen al bijzonder door de metalen bussen op de tuiten van de wielen”, is de liefhebber enthousiast.
Voor een gedeelte kon hij het oude van de wagen behouden, het ijzerwerk, de zittingen en de schamels en de assen. “Die waren zo vet, dat ze niet zijn weggerot.” De rest van het houtwerk is door Gerard vervangen. Voor het schilderen kreeg hij hulp van Jan van Calker en vrijwilligers van Museumboerderij de Karstenhoeve, die de wagen zijn oorspronkelijk blauwe kleur teruggaven.

De wagen krijgt een bijzonder plekje op de Karstenhoeve in Ruinerwold. www.karstenhoeve.nl

Foto boven: 
Ondanks de verzekerde waarde van 1.000,- stond de Drentse boerenwagen buiten weg te rotten

 Jan van Calker en vrijwilligers van Museumboerderij de Karstenhoeve gaven de wagen zijn oorspronkelijk blauwe kleur terug.

Bijzonder van deze wagen uit 1821 zijn de metalen bussen, die als lange tuiten aan de wielen zitten.

Zo zag de boerenwagen er uit toen het Drents Museum hem in 1955, op een boeldag, kocht van A. Emmens uit Norg.

Onder andere de oude zittingen met een touwen vlechtwerk zijn bewaard gebleven, maar het houtwerk is grotendeels vernieuwd.