De Achterdam in Alkmaar is vooral bekend van de rode lichtjes, van de dames van plezier dus. Maar dat is vooral van na de periode van Rozenhart, tuigenmakerij sedert 1794. In vroegere jaren zal er geen Alkmaarse boer zijn geweest, of hij had hoofdstellen, leidsels of een gareel aan de Achterdam nr.1 laten maken bij van Rozenhart. Het opgezette paard in de etalage, met de nijver werkende Arend Rozenhart op de achtergrond is voor velen nog altijd een levende herinnering.

Arend Frederik sr. (1865-1951) was de laatste die kon vertellen over de buitenpoorters die met hun kaasbrikken en tilbury’s via de Schermerpoort en de Friese Brug reden en op de Dijk parkeerden, om de paarden uit te spannen voor een nieuw tuig. Tijdens de barre winters waren het de sledes en arrentikkers die voor de tuigenmakerij stilhielden. Arend jr. (1914-1994) zet de zaak na het overlijden van zijn vader als vierde generatie, al is het dan vooral als paardensportwinkel en voor reparatiewerk.
Als in augustus 1982 een brand het naastgelegen pand op de hoek van de Dijk in de as legt, is de schade bij Rozenhart groot. Het einde van de zadelmakerij? “Ammenooit niet. De verzekering dekt de schade, we gaan gewoon door”, zegt junior. Kort daarop gaat het oude ambachtelijke bedrijf op nummer 3 toch dicht. Het wordt een huis van lichte zeden. En het opgezette paard verhuist naar een tuigmakerij aan de Kennemerstraatweg in Limmen.

Op de oudste foto uit de jaren 1870 zien we voor de zaak, als derde van links David Rozenhart (geboren 1828) en bij de bokkenwagen diens vrouw Anna Margaretha Adolf (geboren 1830). Op de bokkenwagen zit Arend Frederik Rozenhart (1865-1951).

Beeld: Regionaal Archief Alkmaar
Bron: achterdam.nl

Vader en zoon (zittend) Rozenhart met op de achtergrond het opgezette paard.