Het is een prachtig miniatuurtje: de bokkenwagen van Duivenvoorde. Wat een fantastische cadeau moet het voor de kinderen zijn geweest om er mee door het kasteelpark te rijden. Maar het luxe wagentje zag er niet zo fraai meer uit, tot afgelopen week.

De gebogen spatborden waren aan beide zijden gebroken, gescheurd en vervormd. Ook de smeedijzeren steunen tussen spatborden en de wagenkast waren verbogen door de vele botsingen die het wagentje –met of zonder bok- in de afgelopen eeuw  had meegemaakt. Voor restauratiebedrijf Stolk was er geen andere oplossing dan nieuwe spatborden uit massief iepenhout te buigen. Het buigen is op een mal met stoom gedaan.

In de afgelopen week zijn steunen van de spatborden weer in model gebracht en zijn de nieuwe spatborden bevestigd. Hiermee is de eerste en belangrijkste stap in de restauratie van de bokkenwagen volbracht.

Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.