Landgoed Het Enzerinck is één van de pareltjes die de omgeving van Vorden zo aantrekkelijk maakt. Het is ook prachtig om op een zomerse dag met een rijtuig over de zandweg voor het landhuis langs te rijden. Dat was vroeger al het geval. In het koetshuis van Het Enzerinck, dat is verbouwd voor bewoning, is echter niet veel meer te vinden van de rijtuigen die er ooit waren. In een ander Gelders landhuis (Verwolde) hangen echter boven de trap twee oude foto’s van -onmiskenbaar- Het Enzerinck.

Aan de leidsels van de dogcart zien we een man op leeftijd en met bakkebaarden. Dat is Karel Jan Gijsbert baron van Hardenbroek, heer van ‘s-Heeraartsberg en Bergambacht (1830-1908). Hij en zijn tweede vrouw Gertrude Elise Julie gravin van Limburg Stirum (1842-1921) huurden Het Enzerinck voor een periode van liefst dertig jaar. Ze wilden namelijk op reisafstand van Paleis Het Loo in Apeldoorn wonen. Hij was hofdienaar en op het laatst opperkamerheer van koning Willem III en koningin Wilhelmina. En zij was grootmeesteres van de koninginnen Emma en Wilhelmina.

Die hoge functies aan het hof verklaren waarom het tweespan op de andere foto een zo ongeveer koninklijke uitstraling heeft. Het is niet eens een gala-aanspanning, zelfs geen rijtuig voor officiële gelegenheden en toch dragen de koetsier en de palfrenier galon en witte handschoenen.

Op deze foto is te zien hoe rijtuigliefhebbers van de Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerij -tijdens de jaarlijkse kastelentocht van Vorden- de geschiedenis voor datzelfde Enzerinck levend houden.