Na de aftrap van de restauratie van vier voertuigjes van Kasteel Duivenvoorde vorige week, volgt vanaf nu een regelmatige update van het project. 

Bij de panier, één van de rijtuigjes van Kasteel Duivenvoorde, is inmiddels ontdekt wat er technisch aan mankeert. Bij het losmaken van het leer om de uiteinden van de lamoenbomen, bleek dat dit leer vooral was bedoeld om te verbloemen dat de bomen zijn gebroken. De restaurator gaat hiervoor nieuwe delen maken.

Een ander probleem zijn de ellipsveren onder het voorschamel: het rechterveerpakket staat andersom gemonteerd, met de moeren aan de buitenzijde, en bij een eerdere opknapbeurt is die rechterveer nogal provisorisch hersteld: het bovenste veerblad is slecht aan elkaar gelast, het tweede is vervangen door een stuk ijzer in plaats van een blad uit verenstaal. Wanneer het rijtuigje over een klein jaar of misschien wel eerder uit de werkplaats komt rollen zijn die veren weer piekfijn hersteld, precies zoals ze er een eeuw geleden onder zaten.

Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

De panier

 

De veerbladen zijn er slecht aan toe

 

De bomen blijken te zijn gebroken.

Prins Bernhard Cultuurfonds Mondriaan