Deze week gaat de restauratie van start van drie rijtuigen en een bokkenslede van Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten. Dat is hard nodig, want de tand des tijds heeft de vier aardig te pakken gehad.

De ezelwagen zal zo dateren van rond 1850. Maar het is bijna te gammel om te vervoeren, laat staan om er nog een ezeltje voor te spannen: de spaken rammelen los in de naven. Vroeg of laat stort het ding in elkaar.

Over het rieten bakje van een andere rijtuig, een zogenaamde panier, is in de loop der jaren zo vaak met de verfkwast gestreken, dat het vlechtwerk al zijn schoonheid is verloren.

Dat was de reden om deze twee en twee andere voertuigen van Duivenvoorde eind oktober op transport te zetten naar de firma Stolk in Balkbrug voor een serieuze restauratie. Daar is nu een voorzichtig start gemaakt met kleuronderzoek en de inventarisatie van de precieze schade. Het project neemt naar verwachting een jaar in beslag.

Drie van de vier rijtuigen komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen van Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

Foto: het inladen van de rijtuigen op Kasteel Duivenvoorde voor transport naar het restauratiebedrijf in Balkbrug.

Prins Bernhard Cultuurfonds Mondriaan