‘Hippomobiel erfgoed’ is best een zwaar begrip, alsof het alleen zou gaan om kapitale rijtuigen. Maar de wagentjes die Dirk van Hemert met een aardappelschilmesje uit afvalhout sneed zijn minstens zo aardig, en de moeite van het doorgeven waard. Ze maken deel uit van de collectie van het Driels Museum.

Dirk van Hemert (1921-2005) stak zijn energie in het snijden van paardjes en wagentjes uit hout. Hij deed dat niet in perfectie, wel gepassioneerd. Dirk werkte met eenvoudig gereedschap; een figuurzaag en oude mesjes, zoals afgebroken aardappelschilmesjes. Wat later kocht hij gereedschap, zoals houtsnijmesjes, vijlen en boren. De figuurzaag is hij altijd blijven gebruiken. Dirk werkte in het achterhuis of in de schuur bij zijn eigen paarden in Bruchem. Voor het maken van de paarden trok hij plaatjes over uit het weekblad Boerderij. Hij legde er een velletje carbonpapier onder, een blok hout en het begin was er.

Dirk was geboren en getogen in Bruchem, en woonde zijn hele leven in het ouderlijke huis, eerst bij zijn ouders, later bij zijn zus met haar gezin. Hij ging er naar school, werkte als knecht bij verschillende boeren in het dorp. Na de oorlog werkte hij bij de Heidemij, bij van Voorden in Zaltbommel en hij sloot zijn loopbaan af bij een aannemer in Bruchem. Thuis deed hij wat aan tuinbouw en melkte een koe. Wat niet gebruikt werd voor het gezin ging naar de veiling en naar de melkfabriek. Dirk viel op door zijn creativiteit in hout van houten lepel tot bonbonschaaltje. Zijn hart lag bij echter bij het minutieus uitsnijden van Friese sjezen, boerenwagens met kromme dissel of een tuigpaard voor de showwagen. Dirk werkte met afvalhout en zag hij iets geschikt, dan volgde steevast: “Dat kan ik wel gebruiken voor…” Te koop waren zijn modellen niet, want hij besliste wie hij ze gunde.
Het meeste van zijn werk is in 2010 door zijn drie nichtjes, die met hun ouders bij hem gewoond hebben, in eigendom overgedragen aan het Driels Museum. Zij vervulden daarmee Dirk’s wens om de collectie zo compleet mogelijk te bewaren voor de toekomst.

Tekst & beeld Driels Museum


Dirk van Hemert (1921-2005).