Op 18 februari 1890 maakte G.G. de Groot bekend dat hij zijn stalhouderij aan de Govert Flinckstraat 349 in Amsterdam, midden in De Pijp, overdraagt aan Herman van Delden. Herman werkte daar al ‘sedert tal van jaren’ als meesterknecht. Van Delden bood vanaf de oprichting luxe, comfortabel vervoer binnen de hoofdstad. Het bedrijf groeide snel, en zo kwam er in 1894 een tweede stal aan de Huidekoperstraat 23. Aan de oude foto’s zien we dat Van Delden er niet voor terugdeinsde om paarden in allerlei gekke combinaties voor de wagen te zetten: tandem, zesspan of wat de klant maar leuk vond. Het was vooral exclusief voor rijke klanten, studenten en artiesten.

Herman overleed in 1906. Zijn zoon Gerard was toen slechts zes jaar oud. Het bedrijf ging naar de oom van weduwe Van Delden, Martin. In 1928 nam Gerard van Delden het bedrijf over. Onder zijn leiding groeide Stalhouderij Van Delden tot een groot succes. Ze ging van 26 naar 120 paarden, en bezat maar liefst tachtig rijtuigen. Dit nam een volledig blok aan het Haarlemmerplein in beslag!

De Tweede Wereldoorlog bracht zware tijden met zich mee. Ook voor het bedrijf. Had de stalhouderij in 1939 nog negentig paarden, in 1945 waren dat er slechts zestien. Veel paarden werden gevorderd door de Duitsers, maar dankzij de fokkerij was er voldoende nieuwe aanwas. Toen de scholen sloten kwam Piet van Delden, zoon van Gerard, helpen in het bedrijf. Hiermee was de traditie van het familiebedrijf echt geboren.

Het was destijds de kroon op het werk om alle klanten exclusief vervoer te bieden. Om hieraan te voldoen had Van Delden zelfs bijzondere rijtuigen aangeschaft. De behoefte aan rijtuigvervoer werd echter steeds minder, terwijl de vraag naar auto’s toenam. En goede koetsiers bleken haast onmogelijk te vinden. In 1955 was de jongste koetsier ruim vijftig jaar oud! In 1959 koos het bedrijf definitief voor een andere koers. Op een grote veiling kwam het grootste deel van de paarden, rijtuigen en tuigen onder de hamer. Deze verkoping trok veel bekijks en haalde alle kranten.

Wat echter doorging was de liefde van de Van Deldens voor het aangespannen rijden. Er bleven paarden en een paar rijtuigen, al was het uit hobby. Piet gaf met regelmaat demonstraties en was een van de grondleggers van de huidige mensport. Hij was een echte grootmeester. Met zijn overlijden op 82-jarige leeftijd in 2010 ging het paardenboek pas definitief dicht.

Aan de vorm, het kleine puntdak, is het vroegere stalgebouw aan de Govert Flinck nog altijd te herkennen en een deel van het oude pand aan Huidekoperstraat 23 de is niet te missen door de ronde ramen.

Klik hier voor de bron van dit artikel.

Beelden: o.a. beeldbank.amsterdam.nl

Droomaanspanning van Stalhouderij van Delden. Aan de Huidekoperstraat 23, tuschen de Nicolaas Witzenkade en Weteringschans. Op de bok koetsier Van Vliet.

Personeel van de Stalhouderij Herman van Delden in de Govert Flinckstraat 349.

Vierspan met jachtwagen, van Van Delden in het Vondelpark.

Van Delden rukt groots uit voor een bruiloft. Met een coupé ‘in de riemen’ voor het bruidspaar.

Zesspan voor een studentenfeestje. Stalhouderij van Delden.

Span schimmels van Stalhouderij Herman van Delden.

Tandem van Stalhouderij Herman van Delden.

Stalhouderij Herman van Delden.

Coupé ‘in de riemen’ van stalhouderij Herman van Delden.

Piet van Delden, grootmeester aan de leidsels. Met zijn overlijden op 82-jarige leeftijd in 2010 ging het paardenboek pas definitief dicht.

Veiling van de dan laatste stalhouderij te Amsterdam, 7 september 1959.

Veiling van de dan laatste stalhouderij te Amsterdam, 7 september 1959.