Terwijl haar man met een vierspan in 1915 deelneemt aan het concours hippique stuurt Baronesse van der Goes van Dirxland haar koetsier met de victoria de showring in. Het is niet alleen een prachtige aanspanning, het is eenzelfde victoria als waarmee Hare Majesteit Koningin-Moeder Emma zich door de hofstad laat rijden. 

Minstens twee heeft Emma er bij Kimman in Haarlem besteld, want die zijn er nog altijd in het Koninklijk Staldepartement, alhoewel de facturen in het archief ontbreken en we er verder dus niet zo veel van weten. Behalve dan dat Kimman er mee adverteert en dat de ‘halve wereld’ er in navolging van Hare Majesteit ook ééntje wilde. De kenners herkennen gelijk het typische hoekige Kimman-model met onder de bok een opgerold schootkleed voor de passagiers. Dat kleed zit verscholen achter een leren flap met daarin een uurwerkje.
De weduwe Hintzen aan de Lagen Duin- en Daalschenweg te Bloemendaal, bij Villa Kalorama aan de Arnhemschen Straatweg te Velp, Baron van Till van Huize Hoogerweerd aan de Rijksstraatweg te Driebergen, J. Korthals Altes van Huize Uit den Bosch aan de Spanjaardslaan in Haarlem, Mr. Van Valkenburg van Huize Ross in het Gelderse Laren hadden allemaal een Kimman victoria. Of het precies hetzelfde model is weten we niet, wel dat ze hun rijtuig vroeg of laat te koop hebben gezet in de krant, vaak vanwege de aanschaf van een automobiel of een overlijden. Ook bij de Bentincks op kasteel Schoonheten bij Raalte wijkt de Kimman victoria met de rest van het koetshuis en de paarden in 1912 voor de komst van de auto. Het is het ‘laatste model op gummibanden’. Toch is dit type dan nog erg gewild en afgaande op het aantal vermeldingen zijn er tientallen geweest. Daarmee was het een uniek en populair model in serie gemaakt. De victoria was een sowieso een perfect ‘instapmodel’ voor elegante dames en oudere heren, vanwege zijn letterlijk lage instap.

Maar waar zijn al die Kimman victoria’s gebleven? In de jaren vijftig had grootgrondbezitter Johan van Doorninck er eentje in Putten. “En stalhouderij van Delden in Amsterdam had er wel drie”, weet rijtuigliefhebber Ton Maat uit Ulvenhout te vertellen. Een handjevol is er nog bekend, waaronder die waar de senaat van Minerva uit Leiden ooit mee rondreed, heel toepasselijk in wijnrood geschilderd.

De enige die echter nog een Kimman in vol ornaat uitbrengt is Jeroen Brouwer uit ’s Heer Hendrikskinderen (goescherijtuigmaatschappij.nl). Hij toont daarmee een plaatje, precies zoals een welgestelde eigenaar zijn Kimman in 1908 in Zwolle liet vereeuwigen: met tweespan, gareel-betuigd en met de koetsier in livrei op de bok.

Kimman (kimman.nl) in Haarlem bestaat nog altijd als dealer van Jaguar en Land Rover.

Terwijl haar man met een vierspan in 1915 deelneemt aan het concours hippique stuurt Barones van der Goes van Dirxland haar koetsier met de victoria de showring in.

Een welgestelde eigenaar laat zijn Kimman in 1908 in Zwolle vereeuwigen: met tweespan, gareel-betuigd en met de koetsier in livrei op de bok.

Jeroen Brouwer met zijn Kimman victoria in vol ornaat.