N.A. Wannée had een stalhouderij aan de Vlasakkerweg 50 op een steenworp afstand van het station in Amersfoort. Een foto herinnert aan die tijd. Wat opvalt zijn een paar details, zoals het paardenhoofd boven de deur dat het opschrift ‘anno 1902’ voor een deel bedekt. De foto moet dus van na 1902 zijn. Het rijtuig is een chique landauer. Wie nog beter kijkt ziet nog een bijzonder detail: namelijk dat de koetsier vier leidsels in zijn handen heeft, dit is het zogenaamde ‘remontesysteem’ om de paarden individueel te besturen.

In de adresboeken en het telefoonboek van Amersfoort is op te maken dat de stalhouderij in 1930 over ging in andere handen, al bleef het telefoonnummer (85) gelijk. De naam H. Bronke verschijnt dan op de gevel en die is net als zijn voorganger in te huren voor trouwpartijen. Nog altijd kan dat met een deftige equipage, in dit geval een coupé. Bovendien doet de auto zijn intrede. En dat is te zien op de voorgevel, waarbij de woorden ‘luxe-‘ en ‘auto’s’ netjes aan weerszijden van het paardenhoofd zijn geschilderd.

Anno 2018 is het markante paardenhoofd aan de gevel verdwenen, het pand aan de Vlassakkerweg bestaat al lang niet meer.

Foto boven: .A. Wannée had een stalhouderij aan de Vlasakkerweg 50 op een steenworp afstand van het station in Amersfoort.

De naam H. Bronke verschijnt in 1930 op de gevel.

De koetsier heeft vier leidsels in zijn handen, dit is het zogenaamde ‘remontesysteem’ om de twee paarden in het span individueel te besturen.