Op de foto hierboven herkennen kenners de vroegere calèche van de adellijke familie Van Loon, maar dan in de jaren ’60 in gebruik als bruidswagen bij de Haagse stalhouderij Van der Lans.

Inmiddels is ook die stalhouderij verworden tot een interessante ‘hippomobiele’ geschiedenis. 1897, Johannes Dirk van der Lans neemt de stalhouderij Seijen ten Horn over en krijgt vergunning om aan de Loosduinseweg 9 in Den Haag een stalhouderij te beginnen. Het bedrijf start met enkele stallen, een tiental rijtuigen en twaalf paarden. Van der Lans start met het rijden van begrafenissen voor verzekeringsmaatschappij De Oude Haagsche. Daarnaast worden er visites en boodschappen gereden. Ook rijden de rijtuigen als bezorgdienst van bedrijven in de stad. Enige jaren later wordt ook het pand naast het bedrijf erbij getrokken en ingericht als showroom van trouwrijtuigen.
1926, De zoons Dirk en Jan volgen vader op in het bedrijf en de eerste auto’s arriveren: een Minerva en drie Hansa’s.
1929, Van der Lans breidt door overname van stalhouderij Hooimans en ook de stalhouderij Rouwstallen aan de Tasmanstraat en zo ontstaat de firma Gebroeders Van der Lans.
1934, Aan de Noordwal 136-137 verrijst een nieuwe stalhouderij Van der Lans en twee jaar later vindt de laatste overname plaats, van Köhler aan de De Ruyterstraat. In de topjaren ’30 telt Van der Lans honderd Groningse en Gelderse paarden.
1952, De eerste automonteur, Cor Pronk, komt in dienst en begin jaren ‘60 koopt de firma de eerste Cadillacs in Zwitserland. De wagens zouden het beeldmerk van Vander Lans worden.
1979, De stalhouderij aan de Noordwal wordt ontruimd voor de nieuwbouw van woningen en in de jaren ‘90 eindigt ook de stalhouderij aan de Loosduinseweg.
De naam Van der Lans bestaat nog altijd, als rouwvervoersfirma en geleid door twee neven, aan de Treilerweg te Scheveningen. (bron: Haags Gemeentearchief)
De calèche is nu in het bezit is van stalhouderij Zadelhoff in Breukelen.

Op de foto hier onder zie je een landaulette.